Åldersgräns vid köp av energidrycker

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har tagit ett gemensamt beslut om att rekommendera 15 års gräns vid försäljning av energidrycker.

Bakgrunden till det gemensamma beslutet är att dagligvaruhandeln upplever att vi har en viktig roll när det gäller att förhindra barn och ungdomar att överkonsumera eller missbruka energidrycker. Skolor har signalerat till dagligvaruhandeln att försäljningen av energidrycker i vissa fall kan utgöra ett problem då barn och ungdomar får problem med koncentrationen under lektionstid efter intag av energidrycker med högt koffeininnehåll. Högt intag av koffein kan också ge symptom som magvärk, ångest/oro, illamående och diarré och sidoeffekter som sömnsvårigheter, huvudvärk, yrsel och hjärtklappning.

Förutom åldersgränsen rekommenderar Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag butikspersonal att vara uppmärksamma på om ungdomar över 15 år köper energidrycker i en sådan omfattning att det kan leda till överkonsumtion eller missbruk.

Ladda ner hela överenskommelsen:
Branschöverenskommelse åldersgräns energidryck

Du kanske också är intresserad av

Åldersgräns vid köp av e-cigaretter

Enligt svensk lagstiftning tillåts försäljning av E-cigaretter. 2014 införde Svensk Dagligvaruhandel en branschöverenskommelse om en 18-årsgräns för att köpa E-cigaretter.

Läs mer om: Åldersgräns vid köp av e-cigaretter

Åldersgräns vid köp av alkoglass

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har tagit ett gemensamt beslut om 18-års gräns vid försäljning av så kallad alkoglass. Bakgrunden till det gemensamma beslutet är att det på marknaden finns glass...

Läs mer om: Åldersgräns vid köp av alkoglass