Svensk Dagligvaruhandel verkar för att branschen tar ett aktivt och gemensamt ansvar i konkurrensneutrala frågor

Vi är en viktig samhällsaktör som verkar inom frågor som hamnar i flera olika politikområden – hållbarhetspolitik, folkhälsopolitik, näringspolitik, sysselsättningspolitik, landsbygdspolitik mm.

Vi engagerar oss i de statliga utredningar och regeringsuppdrag som finns inom våra områden och  svarar på remisser från departement och myndigheter. Vi för också dialog med enskilda politiker-  från olika partier.

September 2018 är det val i Sverige och då passar vi på att fokusera på tre viktiga frågor för dagligvaruhandeln och bjuder in politiker till samtal med oss. Det skapar förutsättningar för att näringslivet och politiken tillsammans kan åstadkomma förändringar, för människan, samhället och planeten.

#Låtosspratamat – matsvinn, matförpackningar och matbedrägerier

Tre recept för en smartare, tryggare och mer hållbar dagligvaruhandel.

Ladda ner broschyr

Branschen i siffror

En levande landsbygd och storstad

Med omkring 3 100 butiker från norr till söder – i både storstad och glesbygd – ser vi till att hela Sverige kan leva och fungera. Vi skapar arbetstillfällen och ser till att grundläggande samhällsservice finns tillgänglig. Att människor kan handla mjölk, köpa apoteksvaror eller hämta ut paket. Oavsett var i landet man bor.

Diagram över livsmedelsbutiker i Sverige och deras omsättning

En av Sveriges största arbetsgivare

Dagligvaruhandeln är en av de största privata arbetsgivarna i Sverige. Under 2017 såg vi till att 100 000 människor hade ett meningsfullt jobb att gå till. En tredjedel av dessa arbetstillfällen gick till unga mellan 16 och 24 år.

Diagram över antal anställda inom olika branscher i Sverige

En viktig bransch för svensk ekonomi

Med en omsättning på cirka 275 miljarder om året utgör vi en betydande del av det svenska näringslivet. Jämfört med andra branscher i livsmedelskedjan är det tre gånger mer än jordbruket och nästan dubbelt så mycket som hela hotell- och restaurangbranschen. Livsmedel står för drygt 12 procent av hushållens konsumtion.

Diagram över nettomsättning i olika branscher i Sverige

Svensk Dagligvaruhandel i Almedalen

Plastsveket – så gör vi för att sorteringsviljan inte ska gå upp i rök

Seminarium den 3 juli, 10:30–11:30

Läs mer

Konsumenter vill göra rätt – vad gör matsverige?

Seminarium den 3 juli, 10:00–13:00

Läs mer

Från tvärnit till samarbete – om klimatinitiativ

Seminarium den 4 juli, 08:00-08:45

Läs mer

Plastskräpet på stan och i havet – vem ska lösa problemet?

Seminarium den 4 juli, 11:00-12:30

Läs mer

Möten med politiker

Under våren träffar vi politiker med särskilt ansvar och/eller intresse i livsmedelsfrågorna. Vi träffas i en livsmedelsbutik och pratar matsvinn, matförpackningar och matbedrägerier. Här kommer du att kunna se bilder från besöken.

Västerås

16 april träffade Svensk Dagligvaruhandel Åsa Coenraads, riksdagsledamot i Miljö och jordbruksutskottet samt Cassandra Lundgren, Moderaterna i Västmanland på ICA Maxi Erikslund i Västerås.

Ystad

Kristina Yngwe från Centerpartiet besökte en Coop-butik i Ystad den 7 maj och fick då en guidad visning av butikschef Karin Roth och Svensk Dagligvaruhandels medarbetare Karin Brynell, Magnus Nikkarinen och Anna Jönsson. Det handlade om matsvinn, dagligvaruhandelns färdplan mot fossilfria och materialåtervinningsbara plastförpackningar och dagligvaruhandelns arbete inom livsmedelssäkerhet. Inom det sistnämnda fick Kristina bland annat veta att branschen har en egen tredjepartscertifiering för livsmedelshantering i butik.

Norrköping

Den 25 juni var det dags för Magnus Oscarsson (KD) att träffa Svensk Dagligvaruhandel. Denna gång var det City Gross i Norrköping som stod som värd. Det blev en rundtur med många nyfikna frågor från Oscarsson, kring våra fokusfrågor matsvinn, matförpackningar och Livsmedelssäkerhet och andra frågor som till exempel konsumentefterfrågan på svenskt kött.

Du kanske också är intresserad av

Dagligvaruhandelns roll i samhället
Dagligvaruhandelns roll
Näringspolitik dagligvaruhandel
Näringspolitik
Produktsäkerhet dagligvaruhandeln
Produktsäkerhet
Logistik och varuflöden dagligvaruhandeln
Logistik och varuflöden
Intressebolag Returpack
Våra intressebolag