Utbildning

Svensk Dagligvaruhandel erbjuder webbutbildningar inom områden där handeln behöver följa gemensamma regler och lagkrav. Syftet är att alla i branschen ska ha samma kunskap och agera på ett enhetligt sätt – oavsett butik eller kedja.

Utbildningarna riktar sig främst till butikspersonal och bygger ofta på våra gemensamma branschriktlinjer.

Säker mat i din butik

Säker mat i din butik är en grundläggande hygienutbildning baserad på branschriktlinjen med samma namn. Utbildningen ger den kunskap som krävs för att hantera livsmedel på ett säkert sätt i butiksmiljö. Den vänder sig till butiksmedarbetare och till dig som ska börja arbeta i en livsmedelsbutik.

Vi byter utbildningsplattform 1 november

Från och med 1 november sker Säker mat i din butik i en ny, mer användarvänlig plattform. Obs! Alla påbörjade utbildningar måste avslutas senast 30 november för att diplom ska kunna utfärdas.

Tillgång till tidigare diplom

Har du redan genomfört den tidigare versionen av utbildningen? Då kan du fram till 30 november logga in på den gamla plattformen och ladda ner ditt diplom. Efter den 30 november stängs den gamla plattformen, och diplom kan inte längre hämtas. Vill du ha ett nytt diplom efter det behöver du genomföra utbildningen på nytt i den nya plattformen.

Utbildningen är uppdelad i tre delar:

Del 1 – Grundläggande livsmedelshygien
Grunderna i livsmedelshygien: mikroorganismer och hur de sprids, personlig hygien, rengöring, egenkontroll samt lagstiftning som styr livsmedelshandeln. Du lär dig också vad som är viktigast att tänka på i butikens olika avdelningar – från varumottagning till frukt & grönt, kolonialvaror samt kylda och frysta varor.

Del 2 – Hantering av oförpackade livsmedel
Behandlar de delar av butiken där oförpackade livsmedel hanteras, till exempel bageri, kök, chark och deli.

Del 3 – Egenkontroll enligt HACCP
En fördjupning i butikens egenkontrollprogram enligt HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Behörighet till denna del ges till den som genomfört och klarat Del 1 och Del 2.

Alla som klarar utbildningen med godkänt resultat får diplom.

Behöver du hjälp?

Ladda först ner våra lathundar:

Om du fortfarande behöver hjälp, kontakta oss på webbutbildning@svdh.se Vi försöker alltid svara så snabbt vi kan – och senast inom två arbetsdagar.

 

Viktig information till medarbetare i dagligvaruföretag
Medarbetare på ICA, Coop, Axfood och Lidl ska inte använda denna portal, utan hänvisas till respektive företags interna support. Gäller från och med 1 oktober 2024.

Id- och ålderskontroll

Butiker som säljer produkter som har åldersgränser, som alkoholhaltiga drycker, tobak och läkemedel är skyldiga att hantera detta på ett visst sätt. Svensk Dagligvaruhandels utbildning bygger på branschens riktlinje Försäljning och hantering av alkoholhaltiga drycker och tobak och fokuserar på hur butikspersonal ska agera för att leva upp till kravet om Id- och ålderkontroll.

De företag som valt att använda utbildningen förser medarbetarna med inloggning/tillgång via sina interna system.

Hantering av kemiska produkter

Butikspersonal behöver kunskap om hur kemiska produkter, växtskyddsmedel och biocidprodukter som finns i butiken ska hanteras. Det finns lagstiftning kopplat till produkterna och tillsyn genomförs i butiker. För att butikspersonal ska känna sig trygga i hur de ska hantera kemiska produkter har Svensk Dagligvaruhandel tagit fram en utbildning där deltagarna genom en rundvandring i butik hamnar i olika situationer där de får lära sig hur de ska hantera kemiska produkter.

De företag som valt att använda utbildningen förser medarbetarna med inloggning/tillgång via sina interna system.