Svensk Dagligvaruhandels branschriktlinjer
Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag tar fram branschriktlinjer. En branschriktlinje är branschens gemensamma tolkning av hur man bör tillämpa och uppnå gällande lagstiftning från EU och de myndigheter som branschens verksamheter lyder under.
Syftet med branschriktlinjen är att den ska vara ett stöd för branschen att förstå och tolka lagtexter som annars kan vara svårt då lagtexterna ofta är formulerade på ett juridiskt och svårtolkat språk. Branschriktlinjen bidrar också till att branschen arbetar på ett enhetligt sätt. De mer omfattande branschriktlinjerna tas fram i samråd med ansvarig myndighet.
Livsmedelshantering
Svensk Dagligvaruhandels branschriktlinje Säker mat i din butik är branschens gemensamma dokument som beskriver hur livsmedelsbutiker ska arbeta med livsmedelshantering i butik, för att leva upp till de lagkrav som finns samt andra insatser utöver lagstiftningen.
Övriga branschriktlinjer
Allergi och annan överkänslighet
Allergi och annan överkänslighet (engelsk version)
Checklistor Allergi och annan överkänslighet
Hjälp i arbete med allergener och överkänslighet 202211203
Försäljning och hantering av alkoholhaltiga drycker och tobak
Grafisk manual – receptfria läkemedel
Rätt temperatur vid lagring och transport för kylda och frysta livsmedel
Rätt temperatur vid lagring och transport för kylda och frysta livsmedel (engelsk version)
Nationella riktlinjer för ekologisk produktion (version 6)
Hantering av animaliska biprodukter
Försäljning och hantering av receptfria läkemedel i butik och butikskedjans e-handel
Kalla Fakta Allt du behöver veta om hantering av kylda och djupfrysta livsmedel
Ej status branschriktlinje men verktyg för hantering av kylda och djupfrysta livsmedel;