Från svinn till samhällsnytta – branschens samarbete med Matmissionen!

Den 29 september varje år uppmärksammas Internationella matsvinnsdagen, instiftad av FN för att påminna oss alla om hur vår livsmedelskonsumtion påverkar klimatet – och vad vi kan göra för att minska svinnet.
Dagligvaruhandeln arbetar aktivt med insatser för att minska svinn i butik, som till exempel att arbete med nedsatt pris på butiksbakat bröd i slutet av dagen och ökade möjligheter för butik att arbete med prissänkningar vid kort datum. Dessutom har branschen tillsammans med Dagligvaruleverantörerna (DLF) ett nära samarbete med Matmissionen – sociala matbutiker som säljer livsmedel till låga priser och på så sätt minskar matsvinnet samtidigt som de bekämpar matfattigdom.
Matmissionen säljer överskottsmat till reducerade priser och erbjuder samtidigt arbetsträning. Under 2024 hanterades hela 5 749 ton livsmedel av Matmissionen. Frukt och grönt stod för 30 % av volymen – och 72 % av medlemmarna uppger att de nu kan köpa mer frukt och grönt än tidigare.
Från Malmö till Umeå bidrar Matmissionen till både minskat matsvinn och minskad matfattigdom – ett exempel på hur dagligvaruhandeln kan göra verklig skillnad.
Läs mer om Matmissionen HÄR.