Matbutikernas livsmedelsavfall minskar

2023-02-03

Alldeles för mycket livsmedel som produceras blir till matsvinn. Men ny statistik från Naturvårdsverket visar att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och 2021. Samma nedåtgående trend syns hos hushållen som står för den största andelen, drygt två tredjedelar av Sveriges matsvinnsavfall finns i hemmen. Flera stora satsningar och en allt högre medvetenhet bland konsumenter anses ha bidragit till minskningen.

Matsvinn är fullständigt resursslöseri och alla led i livsmedelskedjan måste fokusera på att minska det. Mellan år 2020 och 2021 minskade svinnet i dagligvaruhandel med 10 procent samtidigt som försäljningen var oförändrad. Det är positivt att det går åt rätt håll, men fortfarande är det alldeles för mycket mat som produceras som slängs, framför allt i hushållsledet”, säger Jenny Hagberg, Hållbarhetsansvarig Svensk Dagligvaruhandel.

Varugrupper med störst del av livsmedelsavfallet i dagligvaruhandel:

🍌Frukt och grönt (33 procent)

🥛Mejeri (17 procent)

🐮Kött och chark (ca 16 procent)

🍞Bröd (15 procent)

 

Läs mer hos Naturvårdsverket